Sunday, February 28, 2010

karangan saya yang bertajuk "Berkunjung ke pameran kraf tangan"

Pada hari Ahad yang lalu, saya telah berpeluang mengunjungi pameran kraf tangan yang diadakan di dewan orang ramai di taman perumahan tempat tinggal saya. Saya pergi ke pameran itu bersama-sama dengan ibu saya.

Di situ saya nampak banyak gerai. Ada gerai pameran gubahan bunga, gerai pameran gubahan pengantin dan gerai kraf tangan dari pada buloh,rotan,tempurung,lidi,kayu dan mengkuang.

Mula-mula saya dan ibu berjalan menuju ke gerai kraf tangan yang terdiri daripada barangan mengkuang. Saya sungguh kagum melihat anyaman beg mengkuang yang begitu halus buatannya. Walaupun proses membuatnya sungguh rumit. Ibu saya membeli sebuah bakul mengkuang yang besar dan bertutup.

Kami terus berjalan dari satu gerai ke satu gerai yang lain. Kami singgah di gerai yang dipamirkan barangan dari buloh. Di situ terdapat kraf tangan yang sungguh unik, iaitu sumpit buloh bekas tangan orang asli. Saya lihat ibu membelek-beleknya. Saya kagum melihat bekas tangan orang asli yang sungguh kemas buatannya.

Selepas itu, saya dan ibu beredar ke tempat kraf tangan daripada tempurung . Sungguh cantik kraf tangan yang dipamirkan di situ. Saya nampak pelbagai kraf tangan seperti bunga hiasan,raplika burung merak,butang baju dari hiasan wanita. Saya amat tertarik melihat raplika burung merak yang amat cantik itu. Saya meminta ibu membelikan saya hiasan dinding tersebut. Ibu bersetuju.

Setelah melihat segala kraf tangan yang dipamerkan di situ, saya dan ibu pun berjalan pulang. Saya menolong ibu menjinjing beg plastik yang berisi barangan kraf tangan yang dibeli oleh ibu. Saya berasa amat gembira kerana itulah kali pertama saya mengunjungi pameran kraf tangan seperti itu. Tambahan pula, ibu membelikan saya kraf tangan yang disukai.

Monday, June 8, 2009

kisah di kampungku

Hari itu saya dengan keluarga saya pergi ke kampung yang berada di terengganu. Saya sampai di situ pada pukul 12:00 AM. Jadi kita tak buat apa-apa lah selain main game. Masa kita nak tidur saya tak boleh tidur. Semua orang dah tidur saya pun naik atas tidur dengan mama. Keesokannya saya bangun tidur. Saya pergi panggil saudara saya yang tinggal di depan rumah atuk saya. Saya masuk rumah dia nampak dia sedang menonton television. Saya duduk di situ lama sikit kemudian mama saya panggil kemudian saya balik ke rumah atuk saya.

Tak lama saudara saya yang bernama Adi itu telah sampai di rumah atuk saya. Kita main-main sampai malam die kena balik keesokannya saya datang ke rumahnya dia tak ada di rumah. Saya bertanya kepada nenek saya kemana Adi pergi, nenek saya berkata dia pergi rumah atuk belah emaknya. Saya berasa bosan satu hari saya tidak buat apa selain menonton television. keesokan hari lagi saya datang ke rumah Adi tengok dia sedang menyiap pakai baju selepas mandi. Saya pun balik di rumah atuk sambil bermain PS2 kemudian dia sudah tiba di sebelah saya. Kita bermain bersama-sama. Malam pun dah tiba Adi kena balik. Saya sedang menemani mama saya yang sedang solat pintu bilik saya ter bukak saya pandang di luar pintu saya ternampak seekor lipan sepanjang 1 kaki. saya cepat-cepat beri tahu kepada mama saya tetapi mama saya ingat kan saya berbohong mama saya pandang ke arah muka saya mama saya nampak muka saya pucat kemudian mama saya intai di luar bilik ter nampak lipan itu lalu menuju ke tangga mama saya cepat-cepat panggil ayah saudara "A.K ada lipan besar cepat ambik penyapu!!!" saya menggelabah saya cepat-cepat naik atas katil. Ayah saudara saya ambil spray lipas dengan sebatang penyapu kemudian dia spray lipan itu. Lipan itu goyang-goyang ayah saudara saya ketuk lipan itu skali dua kali tapi dia masih gerak kemudian pukul beribu kali terus lipan terdiam menandakan lipan itu sudah mati. Abang saya mengambil senaskah majalah dengan batang penyapu kemudian letakkan lipan itu di atas majalah itu.

Abang saya bawa lipan itu di seunggun api . Abang saya bakar lipan itu kemudian saya tidur seperti biasa. Keesokannya nenek saya satu kenduri saya dengan Adi dudk di depan rumah atuk saya sambil cerita tentang perempuan tiba-tiba mama saya tiba didepan saya saya lihat muka mama saya pucat sahaje. Mama saya berkata "Cepat Syazli panggil daddy, ada lipan besar lagi lalu bawah kaki abang awak!" kemudian saya cepat-cepat lari menuju ke arah daddy saya yang sedang bercakap dengan kawannya tiba-tiba saya datang sambil berkata "Dad ada lipan besar cepat dad mama panggil" kemudian daddy saya naik dengan saya. Daddy saya cepat-cepat ambik batang kayu yang terletak di sebelah toilet kemudian tahan badan lipan itu kemudian daddy cakap " Cepat Syazli pergi kat bilik mama ambik gunting" saya pun cakap "ok" saya lari pergi ke arah bilik dan ambik gunting dan kasi daddy. Dia potong tempat penyengat lipan itu. Daddy buang dekat tempat yang sama dengan abang saya buang lipan itu malam yang lepas. Malam dah tiba, kali ini semua dah tidur kecuali adik saya dengan saya jer. Kami masuk ke bilik mak saudara saya rupa-rupanya dia belum tidur kemudian kita tidur di situ. Keesokannya kita balik. Begitulah kisah di kampungku.

Friday, April 17, 2009

Karangan saya bertajuk "Aku Sepasang Kasut"

Aku digunakan sebagai alas kaki. Aku dan kembarku dilahir kan di sebuah kilang yang membuat kasut. Namaku Spark. Aku amat berguna kepada manusia untuk melindungi kaki mereka. Setelah dibunkus, aku dan rakan-rakanku di hantar ke kedai kasut di jual.

Satu hari, seorang anak lelaki datang bersama ibunya mengunjungi kedai yang menempatkan aku. Setelah puas membelek-belek, akhirnya kanak lelaki itu telah memilih aku sebagai teman barunya. Selepas membayar hargaku, aku pun di bawa pulang ke rumah

Di rumah, kanak lelaki itu menggayakan aku di hadapan ibu bapanya. Pada keesokan harinya dia memakai aku ke sekolah. Kawan-kawannya memuji kecanggihan diriku. Aku berasa bangga apabila mendengar pujian tersebut tetapi aku tidak mampu berkata-kata.

Kini sudah lebih setahun aku di gunakan. Aku semakin uzur, Aku sudah tidak dapat berkhidmat dengan tuanku. Namun aku berasa gembira kerana dapat berkhidmat dengannya walaupun dalam masa yang singkat. Bergitulah riwayatku sebagai kasut Spark.

Sunday, March 29, 2009

Journey To Home (Sambungan)

Selepas kite turun ternampak ade taman permainan lagi. Kiteorang lepak-lepak lah kat situ. Sambil-sambil tuh kite main lah kejar-kejar dengan main wonder pets. Selepas kite main kite rehat lah kat buaian.3 untuk orang besar 1 untuk budak kecik. Saya terpakse duduk dekat tempat budak kecik. Skali bontot saya tersekat. Semua kawan saya tolong keluarkan saya. Kite dah habis rehat, sambung lah perjalanan. Dah dekat dah. Skali kite terjumpe tasik. Kite lalu lah dekat-dekat dengan tasik tuh. Skali terjumpe ular. Mule lah ketakutan,laaaaaaariiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! naik patah balik. Terpakse lah nyorok kat celah-celah rumah tuh sebab takut kantoi tak pergi skolah agame. Dah sume orang dah balik kite pun balik lah. THE END........

Wednesday, March 18, 2009

Journey To Home

Hari semalam, Aku pergi skolah. Skali tersilap acare jadi keteorang singgah lah Petronas dalam 2 3 kali. Selepas aje kite singgah Petronas kite beli Kinder Joy banyak-banyak dengan minuman untuk pergi balek rumah. Mule lah perjalanan. 4 orang bergerak bersame-same yang bername Syazli iaitu saye Aiman,Haziq dan Nizar. Skali terpergi dekat salah tempat. Tempat tuh memang menakut kan sebab kosong je lagi banyak anjing liar. Kiteorang cabut lari lintang-pukang sampai naik bukit. Sementare dekat atas bukit tu kiteorang lepak-lepak lah sekejap sambil-sambil tu makan dengan minum. Selepas lepak kite sambung balik perjalanan. Skali Aiman terpengsan. Kite bawak die pergi kat taman bareng kan die. Skali die tersedar,sambung perjalanan. Selepas turun bukit kite pergi. TO BE CONTINUE .

Monday, February 16, 2009

My Biodata

Name: Syazli Adam Bin Shamsul Bahri

Age: 11

Hobbi: play game, art

Favourite colour: white, black , gold, silver

Favourite chanel: Nick (612)

Phone number: 017-4537174

Friday, February 6, 2009

no no no!!!

tidak!!!! selama ini aku berusehe untuk masuk bola baling. Tetapi saya telah di buang kerana sayatidak datang semase competition itu bermule. Kerane saya tidak sihat. Saya mahu hadir tetapi ibu bape saya tidak benarkan saya hadir. Kalau saya ade, dah lame team saya menang sebab kan saye, satu team kalah. Madboyz telah pun di turun kan dari senarai top ten itu. Sebenarnye yang saye cakap 'yes yes yes!!!' tu semuenye training.